Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Korisni saveti za pripremu vozila na letnju sezonu

02.04.2015

Svako godišnje doba je izazov za vozače. Pravilna i blagovremena priprema vašeg vozila za specifičnu sezonu pružaće vam svakodnevno uživanje u vožnji, bez obzira na vremenske uslove, koji se mogu javiti u proleće, leto i jesen (jake kiše, magla, jak vetar, velike vrućine).

Korisni saveti za pripremu vozila na letnju sezonu

Adekvatno pripremljeno vozilo u takvim situacijama biće vam od velike pomoći, kao i obavezna oprema, koja je neophodna i u letnjem periodu. Mora da sadrži rezervni točak, svetloodbojni prsluk, prvu pomoć, sigurnosni trougao, prenosni aparat za gašenje početnih požara i uže ili poluga za vuču vozila. Takođe se preporučuje flaša vode, pokrivač, kablovi za startovanje motora, rezervne sijalice, tečnost za pranje stakala, auto punjač, papirni ubrusi, baterijska lampa, signalne rakete, može i neka energetska užina, koja će vam dobro doći u slučaju kvara automobila ili u zastoju.
 

Saveti za proljećnu negu vašeg automobila:

  • Zamenite zimske gume za letnje - Zimske gume je potrebno dobro očistiti i osušiti, pregledati (ne smeju imati pukotine, oderotine, ne smeju biti nejednakomerno izlizane, moraju imati dovoljno dubok profil), zapisati njihov položaj, zaštititi sa odgovarajućom ambalažom i skladištiti u hladan, suv i taman prostor. Pravilno skladištenje zimskih guma je važnije od starosti istih. Ako skladištite zimske gume zajedno sa felnama, trebaju da budu u ležećem položaju, a bez felni u uspravnom položaju.
  • Montirajte letnje gume - Prvo proverite njihovo stanje i dubinu šare. Poželjno je, da izvršite rotaciju guma, tako da su gume, koje su prethodnu sezonu bile na prvoj osovini, ove godine na zadnoj osovini. Sa tim postupkom možete osigurati optimalno korišćenje gazećeg sloja i produžiti životni vek letnjih guma. Redovno proveravajte pritisak u gumama, jer vazduh leti mnogo brže nestaje iz njih. Ako vozite sa premalo naduvenim gumama ili pod velikim opterećenjem, utičete na povećanje potrošnje goriva. Pritisak u gumama utiče na udobnost, potrošnju i bezbednost vožnje, a odgovarajuće letnje gume mogu značajno poboljšati performanse vašeg vozila, kako na suvim tako i na mokrim putevima.
  • Pobrinite se za dovoljnu količinu tečnosti u vozilu – proverite količinu ulja u motoru, količinu ulja za kočnice, količinu rashladne tečnosti i tečnosti za pranje stakala. Dovoljne količine nabrojanih tečnosti su od velikog značaja za vašu bezbednu vožnju.
  • Proverite spremnost akumulatora na letnje otežavajuće okolnosti. Ako niste sigurni u kakvom je stanju vaš akumulator, obratite se stručnjaku, koji će po potrebi dopuniti akumulator ili savetovati da ga zamenite.
  • Proverite sistem kočenja – Potrebno je redovno proveravati i uočavati greške, kao što su dotrajale kočione pločice, manjak kočione tečnosti i drugo.
  • Očistite karoseriju i šasiju automobila - Vožnja po slanim putevima zimi može da utiče na zaštitne premaze karoserije. Pažljivo pregledajte svoj automobil. Ako pronađete oštećena mesta, popravite ih što je pre moguće, kako biste izbegli koroziju tj. rđanje.
  • Temeljno očistite sva stakla, proverite i stanje metlica brisača. Ako su oštećene ili istrošene, zamenite ih novima. Proverite i rad sistema za pranje stakala, koji će se boriti sa jakim proljećnim i letnjim kišama.
  • Očistite unutrašnjost automobila, posebno stakla, jer je zagrejani vazduh tokom zime prekrio stakla slojem masti i plinovima. Sa mašinom za pranje pod visokim pritiskom isperite prljavštinu sa delova motora, vodeći računa, da voda ne dolazi u električne i elektronske elemente.
  • Proverite rad osvetljenja, klima uređaja i sirene. Ako je potrebno, zamenite sijalice, zamenite filtere kabine i napunite klimu freonom. Jednogodišnje preventivno održavanje klima uređaja kod profesionalaca je neuporedivo jeftinije od zamene komponenata iste. Kad dođe do velikih vrućina, a klima uređaj će raditi bez problema, putnici će vam biti zahvalni.
  • Rešite se suvišnih stvari – Mislimo na zimsku opremu i sredstva, kao što su lopata, lanci za sneg, strugač leda, kesa sa peskom ili solju, jer lakši automobil ima manju potrošnju goriva.

 

Tako, sada ste spremni za proputovanja ;) Srećan vam put!
 

Naši kupci nas vole širom Evrope