Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Sa pametnom vožnjom do niže potrošnje goriva

11.06.2015

Gorivo svaki dan poskupljuje, a sredstava za život imamo sve manje na raspolaganju, što nas tera da štedimo na svakom koraku. Značajno možemo uštediti i na gorivu, koje troši naš automobil. Ako ne znate kako da postignete to, pročitajte nekoliko uputstava koje smo pripremili za vas:

Sa pametnom vožnjom do niže potrošnje goriva

Promenite način vožnje

Brza i oštra vožnja je skupa i neisplativa vožnja, pogotovo kod automobila sa benzinskim motorom. Sa umerenim načinom vožnje čuvate i gume, kvačilo, amortizere, kočnice i ostale potrošne delove vašeg automobila. Pokušajte da što manje kočite i ubrzavate, jednostavno vozite umereno.


Redovno menjajte svećice, ulje i filter za ulje

Svećice imaju jako negostoljubivo okruženje, tako da ih je pametno promeniti na 40.000 pređenih kilometara, jer čiste svećice štede gorivo. Takođe će vam motor biti zahvalan, ako ćete mu redovno obezbeđivati čisto ulje i filter za ulje.


Pametno na crveno svetlo i izbegavajte saobraćajne gužve

Ako u daljini vidite crveno svetlo, umereno vozite prema semaforu i pokušajte da se ne zaustavite u potpunosti. Moguće je, da će se upaliti zeleno svetlo kad dodjete do njega i moćićete nastaviti sa vožnjom. Bolje je i malo ubrzati automobil i uhvatiti zeleno svetlo na semaforu, nego odmah smanjiti gas i usporiti zbog crvenog svetla i onda iz mirovanja pokrenuti vozilo. Ako ipak dodjete na početak crvenog svetla, potpuno ugasite automobil.


Održavajte vaše vozilo

Redovno menjajte filter vazduha, ako je moguće na svakih 10.000 pređenih kilometara, jer prljav filter vazduha značajno utiče na potrošnju goriva. Takođe redovno čistite vaš auto. Ispoliran auto troši manje goriva.

 


Redovno proveravajte pritisak u gumama

Veoma je važno održavati ispravan pritisak vazduha u gumama, što mora da vam pređe u naviku jednom nedeljno, ako želite da uštedite na potrošnji goriva. Pritisak merite na hladnim gumama, a to možete uraditi na benzinskim pumpama ili kod vulkanizera. Nemojte previše napumpati gume, jer sa tim prouzrukujete habanje gazeće površine guma i uništavanje elemenata oslanjanja. Nemojte ni premalo da ih napumpate, jer onda povećate kontaktnu površinu sa tlom i sa tim otpor kotrljanja.


Kupite gume sa manjim otporom

Na tržištu postoje gume sa manjim koeficijentom trenja, što podrazumeva manje snage za kotrljanje točka i manje opterećenja motora vašeg automobila.


Smanjite nepotreban teret vašeg automobila

Ako je vaš automobil manje opterećen, manje goriva će da troši. Izbacite iz njega sve što vam nije potrebno, na primer zimsku opremu, flaše, lopate i slično. Rešite se takođe krovnih kutija, jer one dodaju aerodinamički otpor vašem vozilu, kojem je zbog toga potrebna veća snaga, a za snagu je potrebno gorivo. Savjetujemo vam i skidanje spojlera i bezpotrebnih dodataka na automobilu, koji takođe utiču na aerodinamiku i potrošnju.


Sporije vozite na autoputu

Na autoputu možete uštedeti gorivo sa sporijom vožnjom, jer je tada otpor vazduha manji, kao i potrošnja goriva.


Prebacite u veću brzinu

Kada dostignete željenu brzinu, prebacite u veću brzinu i nastavite sa vožnjom. Ne vozite prebrzo, najoptimalnija je vožnja sa 90 km/h.


Pametno korisitite klima uređaj

Konstantno upaljen klima uređaj može povećati potrošnju i do 25 odsto, zato u želji da uštedite gorivo, što manje koristite klimu dok se vozite.


Ne otvarajte prozore široko

Ako pri velikoj brzini širom otvorite prozore jako utičete na aerodinamiku i potrošnju goriva. Predlog je, da uključite ventilaciju ili otvorite prozore samo na nekoliko centimetara.


Ne grejte auto u mestu

I kod veoma niskih zimskih temperatura krenite na put već posle 30 sekundi ili najviše minut, ali lagano, bez visokih obrtaja ili naglog ubrzavanja.


Redovno proveravajte ispravnost motora

Ako motor vašeg automobila nije ispravan, popravite ga što pre, jer njegov pravilni rad najviše utiče na ekonomičnu vožnju tj. uštedu goriva.

Na sve gore navedene predloge može najviše uticati čovek, koji je glavni akter u cilju smanjenja potrošnje goriva. 

Naši kupci nas vole širom Evrope