Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Funkcija amortizera i nagoveštavajući znaci za njihovu zamenu

22.10.2015

Amortizeri su vrlo bitan elemenat vešanja svakog vozila jer utiču na vašu udobnu i bezbednu vožnju. Njihova funkcija je ublažavnje vertikalnog kretanja vešanja i vibracija kao posledicu kretanja vozila po neravnim površinama u toku vožnje. Njihova je uloga da održavaju konstantni kontakt točkova sa podlogom, kako ne bi došlo do zanošenja vozila ili još gore izletenja sa puta.

Funkcija amortizera i nagoveštavajući znaci za njihovu zamenu
U suštini su amortizeri veoma jednostavno sastavljeni. Svaki amortizer se sastoji od tela, klipa, cilindra, osovine klipa, semeringa i ventila unutar amortizera. Takođe je i rad amortizera veoma jednostavan. Pri pomeranju vešanja automobila prema gore osovina amortizera gura klip prema gasu ili ulju u zavisnosti od tipa amortizera. U klipu amortizera nalaze se jako mali otvori kroz koje prolazi ulje ili gas. S obzirom da se u svakom trenutku na svakoj strani klipa nalazi velika količina ulja ili gasa kašnjenje kretanja klipa manifestuje se kao ublažavanje naglih pomeranja vešanja. Zbog jako malih dimenzija rupica na klipu pojavljuje se otpor na kretanje ulja ili gasa, jer oni struje jako sporo i u relativno maloj količini. 
 
Bez obzira na to, da je sistem rada amortizera jednostavan njegov mehanizam se sastoji od mnogo malih izdržljivih delova (propusni ventili, zaptivači), koji imaju svoj vek trajanja. Uobičajeno amortizeri imaju vek trajanja oko 150.000 prevoženih kilometara, a vožnja po lošim putevima ga može smanjiti i na pola. 
 
Kao i ostali delovi automobila i amortizeri mogu da se pokvare ili izgube svoju funkciju. Kvarovi amortizera u regionu su dosta česta pojava, s obzirom da su putevi dosta loši i neodržavani. U zemljama gde su putevi moderni i održavani ređe dolazi do kvarova amortizera. 
 

Koji su znaci da amortizer ne obavlja svoju funkciju?

Jedan od znakova da vaše vozilo ima problem sa amortizerima je lupkanje pri prelasku preko neravnina, koji ukazuje da vam je oštećen amortizer ili amortizeri. 
 
Ako tokom vožnje po neravnom terenu primetite prekomerno ljuljanje tj. osciliranje celog vešanja, vaša vožnja neće više biti niti sigurna niti udobna. Amortizer kao sklop vešanja treba zaustaviti ljuljanje vozila i kod jačeg kočenja ili zaustavljanja. Ako su prednji amortizeri u kvaru vozilo vidljivo potone, dok pri prelasku preko izbočina, kao što su ležeći policajci zbog pokvarenih zadnjih amortizera zadnji deo vozila se zaljulja i daje osećaj dodatnog tereta u prtljažniku. 
 
Ako uočite ulje tj. masne tragove na telu amortizera došlo je do oštećenja zaptivne gumice (semeringa) koja se nalazi na osovini amortizera i ukazuje na to, da amortizer nepovratno gubi ulje. To je loš znak i sigurno upućuje na kvar amortizera i bez stručnog pregleda. Kod gasnih amortizera se propuštanje teže primeti. Ako puštanje ulja ili gasa ne primetite u kratkom roku, amortizer može sa vremenom izgubiti svoju punu funkciju, a vi kao vozač ćete osetiti tendenciju upravljača, da se sam okreće ka neispravnom amortizeru. 
 
Veoma opasan ali ne toliko čest kvar amortizera jeste blokiranje ventila unutar cilindra ili čak deformisanje amortizera tokom udara u dublju rupu ili izbočinu na putu. U tom slučaju amortizeru se blokira kretanje prema gore ili dole što može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.
 

Kako stručno proveriti rad amortizera?

Ako postoji sumnja, da amortizer na vašem vozilu ne obavlja svoju funkciju kako treba možete na više načina da proverite o čemu se radi, a najbolji i najpouzdaniji način, da proverite ispravnost amortizera je, da posetite najbliži servis koji se bavi sa tehničkim pregledom vozila, gde će vam sa sigurošću potvrditi ispravnost amortizera. Uređaj koji im je tamo na raspolaganju će vam sa pomoću kompjutera pokazati procenat tehničke ispravnosti pojedinačnog amortizera i opruga. Ako taj procenat nije viši od 60% savetujemo vam da obavezno zamenite amortizere. 
Predlažemo vam da na svakih 20.000 pređenih kilometara ili kod uočenih problema proverite i po potrebi zamenite amortizere u paru. Kvalitetni amortizeri sa garancijom i stručnom ugradnjom mogu omogućiti dugi vek pravilnog rada čitavog sistema vešanja.
 
 

Auto moto vesti

Naši kupci nas vole širom Evrope