Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Svetli ABS lampica na instrument tabli, šta sad?

24.11.2015

ABS sistem je jako bitan sistem automobila koji sprečava blokiranje točkova prilikom kočenja. Ako želite saznati više o funkcionalnosti ABS sistema pročitajte nekoliko činjenica koje smo za vas pripremili.

Svetli ABS lampica na instrument tabli, šta sad?

Šta je ABS sistem i kako funkcioniše?

ABS sistem vozila se sastoji od elektronske kontrolne jedinice, hidraulične jedinice, senzora broja obrtaja točkova, koji se nalaze na točkovima i šalju podatke o broju obrtaja kontrolnoj jedinici, releja i ABS upozoravajuće lampice na instrument tabli. ABS sistem funkcioniše tako što elektronska kontrolna jedinica vozila neprekidno kontroliše broj obrtaja točkova, a kad dođe do kočenja ona upoređuje i kontroliše izmene broja obrtaja točkova. U slučaju da točkovi naglo uspore onda pomenuta kontrolna jedinica više puta u sekundi menja kočioni pritisak i sa tim sprečava blokiranje točkova. Promenu pritiska kod naglog kočenja i aktivaciji ABS sistema vi kao vozač možete osetiti u podrhtavanju pedale kočnice. Pri pokretanju vozila posle naglog zaustavljanja možete čuti zvuk elektromotora koji kontroliše ABS sistem.
 
Kraće rečeno, elektronski regulisana sila kočenja svakog od četiri točka pomoću ABS sistema čuva vozilo od zanošenja na putu i omogućava njegovu stabilnost i naravno kontrolu nad vozilom tokom naglog kočenja ili kočenja po klizavom putu. Ispravan ABS sistem veoma je bitan za svakog vozača, kako bi tokom kočenja mogao upravljati vozilom bez većih problema. Točkovi kod vozila bez ABS sistema kod naglog kočenja blokiraju i prouzrokuju zanošenje i gubitak pravca. 
 
Kod vožnje po rastresitim površinama na kojima je pesak, sneg ili slično vozila sa ABS sistemom imaju duži put kočenja od vozila bez ABS sistema. Gume kod vozila bez ABS sistema najčešće se ukopaju u pesak ili sneg i skrate sebi put kočenja. Ako ste iskusan i vešt vozač, onda znate zaustaviti vozilo i bez ABS sistema. Ali veoma je bitno zapamtiti, da je ABS sistem prednost za svakog vozača kako bi sačuvao kontrolu nad vozilom tokom loših uslova na putevima, bili profesionalni vozač ili početnik. 
 
Kod ABS sistema je interesantna činjenica, da ne funkcioniše ako vozilo ne ide brže od 5-6 km/h. To ne znači da je vozilo bez kočnica, jer obični sistem za kočenje i dalje obavlja svoju funkciju. Takođe je interesantno da ABS sistem funkcioniše potpuno automatski i za njegovo uključivanje nije potrebna nikakva specijalna tehnika kočenja. 
 
Kako bi ABS sistem funkcionisao sa svom snagom i ispravno, preporučljivo je da vozilo ima montirane točkove odgovarajućih veličina po uputstvima proizvođača automobila. U suprotnom ABS sistem ne može pravilno funkcionisati. 
 

Šta se dešava sa ABS sistemom kada primetite upozoravajuću lampicu na instrument tabli?

ABS sistem sa svojom mogućnošću samotestiranja svih svojih komponenti kod kvara tj. otkazivanja neke od njih upali ABS upozoravajuću lampicu na instrument tabli vozila. Ukoliko postoji neka nepravilnost u ABS sistemu upaljena lampica nagoveštava vam da pažljivo zaustavite  vozilo, isključite motor i ponovo ga pokrenete. Ako lampica zasvetli samo na kratko i ponovo se ugasi, sve je u redu sa ABS sistemom. Ako lampica svetli i dalje, neophodno je posetiti servisera.
 

Naši kupci nas vole širom Evrope