Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Kupovina novog automobila na lizing

15.12.2015

Potreban vam je novi automobil a trenutno nemate dovoljno ušteđenih sredstava za njegovu kupovinu? Finansijsko tržište Srbije nudi mnogo mogućnosti financiranja kako fizičkim tako i pravnim licima u vidu složenih finansijskih proizvoda, kao što su bankarski krediti i lizing. Ovim putem želimo da vam detaljnije predstavimo vrste lizinga za kupovinu novog automobila, njegov koncept i sve njegove prednosti i mane.

Kupovina novog automobila na lizing
Lizing kao način finansiranja je već godinama ozbiljna konkurencija bankarskim kreditima a možete birati između dve osnovne vrste lizinga, finansijskim i operativnim lizingom. 

 

Šta je finansijski lizing?

Finansijski lizing je složena vrsta lizing ugovora gde lizing kompanija plati novi automobil kojeg ste izabrali vi kao korisnik lizinga i daje vam ga na korišćenje na određeni vremenski period. Najćešće se ugovor o finansijskom lizingu zaključuje na period od dve do šest godina. Tek nakon isteka ugovorenog perioda vi postajete vlasnik automobila, ako je ugovorom tako predviđeno. Do uplate zadnje ugovorene rate i svih kamata vlasnik automobila je lizing kompanija, koja je upisana i u saobraćajnoj dozvoli vozila. Takođe u roku trajanja ugovora o lizingu automobil ne možete prodati, dati u zakup ili založiti.
Fizičkim i pravnim licima koja ugovore finansijski lizing, ugovor o lizingu evidentira se u Kreditnom birou, a da bi uopšte mogli da kupe novi automobil na lizing moraju biti kreditno sposobni. Zakonski uslovi traže da korisnik lizinga mora platiti sve inicijalne troškove za odobravanje lizinga, tj. troškove obrade, PDV, osiguranje od rizika, godišnje i periodične troškove osiguranja, registracije i održavanja automobila. U slučaju oštećenja automobila naknada štete po osnovu kasko osiguranja isplaćuje se lizing kompaniji, i ako ste vi platili premiju osiguranja. Automobil je ujedno i sredstvo obezbeđenja davaocu finansijskog lizinga za slučaj neizmirenja vaših obaveza u skladu sa potpisanim ugovorom. 
 

 

Šta je operativni lizing?

 
Operativni lizing se naziva i poslovni zakup. To je vrsta lizinga kod kojeg vi kao korisnik lizinga po isteku ugovora ne postanete vlasnik automobila, nego to ostaje lizing kompanija. Operativni lizing je u stvari neka vrsta ugovora o zakupu automobila gde su definisani kamata, visina mesečne zakupnine, visina garantnog depozita (10-20% vrednosti automobila), naknade za odobravanje lizinga, ograničenja kilometraže na godišnjem nivou i uslovi za vraćanje vozila. Troškove održavanja i servisiranja snosi zakupodavac, a PDV korisnik najčešće plaća kroz rate. Garantni depozit se po istečenom vremenskom periodu vrati korisniku operativnog lizinga ili se po dogovoru koristi za plaćanje mesećne zakupnine ili se može sa njim platiti otkupna cena korišćenog automobila.
 
Operativni lizing je obzirom na troškove malo povoljniji od finansijskog a koriste ga u glavnom pravna lica koja često obnavljaju vozni park. Najčešće se odobrava na kratak period, a zakup automobila se ne prijavljuje Kreditnom birou, što znači da fizičko ili pravno lice nije kreditno opterećeno.
 

Saveti kako do novog automobila pomoću lizinga

  • Kada odlučite da želite kupiti novi automobil na lizing prvo posetite auto kuću koja ga prodaje i uzmite predračun. 
  • Zatim, kako bi dobili što povoljniju ponudu za lizing finansiranje kupovine vašeg novog automobila, obiđite nekoliko lizing kompanija ili ih pozovite da vam e-poštom dostave svoju informativnu ponudu. Neke od njih imaju posebne povoljnosti u pojedinim auto salonima za određene marke i tipove automobila. Ako je baš u tom periodu u vašem okruženju neki sajam automobila, posetite ga jer dešava se da tad lizing kompanije daju povoljnije ponude. 
  • Uporedite barem dve ponude i uzmite u obzir učešće, rok otplate, visine mesečnih rata ili zakupnina, visinu efektivne stope naknade, ostale kamate i kurs po kojem se obračunavaju rate. Ponuda naravno zavisi i od visine vaše plate i vaših drugih kreditnih zaduženja. 
  • Proverite da li se vaša izabrana lizing kompanija nalazi na spisku ovlašćenih davalaca finansijskog lizinga na sajtu Narodne banke Srbije (www.nbs.rs). 
  • Ako vam lizing kompanija odobri lizing sledi potpisivanje ugovora. Naš je savet da pre potpisivanja detaljno pročitate predmetni ugovor, njegove opšte uslove i postavite dodatna pitanja u slučaju nejasnoća. Davalac lizinga je dužan da vam pre toga preda konačan obračun troškova i plan otplate. Posle potpisivanja ugovora morate platiti učešće i ostale gore pomenute troškove. 
  • Lizing kompanija na kraju uplati dogovoreni iznos za kupovinu automobila auto salonu, kada se potpisuje trojni Zapisnik o primopredaji i Ugovor o isporuci, kojeg potpisuju sve tri strane a vi srećni i zadovoljni sa novim automobilom idete na probnu vožnju. Srećan put! 
 

 

Naši kupci nas vole širom Evrope