Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Ne zaboravite na promenu filtera – proverite zašto su bitni

22.02.2016

Filteri automobila potrošni su materijal. Uopšte nisu skupa stavka, a veoma su bitni za ispravan rad svih delova automobila, zato na njima ne bi trebalo štedeti. Nemarnost vozača može zbog neispravih ili dotrajalih filtera dovesti do smanjenih performansi motora ili do potpunog prekida rada motora. Pravovremenom promenom filtera možete sačuvati vaš automobil i uštediti novac. Postoji više vrsta filtera za automobile, a najbitniji su filter goriva, filter ulja, filter vazduha i filter unutrašnje kabine.

Ne zaboravite na promenu filtera – proverite zašto su bitni

Filter goriva

Redovnom promenom filtera goriva možete uštedeti na potrošnji goriva i očuvati motor vašeg automobila. Ako primetite loše startovanje automobila moguće je da je filter goriva spreman za zamenu. Na njegovu funkciju bitno utiče kvalitet goriva - ako je ono loše, brže dođe do začepljenja filtera. Zato je veoma bitno da kupite kvalitetan filter ulja i prepustite njegovu zamenu stručnom licu koje će takođe proveriti u kakvom su stanju cevi kroz koje teče gorivo. Delovi nekvalitetnog filtera goriva mogu u slučaju pucanja uleteti u motor i oštetiti ga. Preporučljivo je da filter goriva zamenite na svakom ili svakom drugom redovnom servisu. 
 

Filter ulja

Filter ulja je veoma bitan element automobila obzirom na njegov zadatak filtriranja ulja od čestica, gareži i ostataka goriva. Njegov vek trajanja je najčešće do 15.000 pređenih kilometara. Potrebno ga je zameniti svaki put kada menjate motorno ulje, koje naravno treba da bude kvalitetno, a obavezno ako prelazite sa upotrebe sintetičkog ulja na mineralno i obrnuto zbog njihove inkompatibilnosti. 
Filtere ulja u novijim automobilima potrebno je menjati u skladu sa uputstvima proizvođača automobila kako bi vam prilikom problema sa automobilom priznali garanciju. Zato je preporučljivo da vam ulje i filter ulja zameni stručno lice koje ima i sve potrebne posude za odlaganje tj. reciklažu. Prosuto ulje je jako štetno za okolinu. Serviser mora očistiti i čep sa rezervoara ulja sa magnetom, jer skuplja potencijalne metalne opiljke koji slučajno promaknu filteru ulja. Pravovremena zamena filtera ulja utiče na očuvanost motora vašeg automobila i njegovu potrošnju goriva.
 

Filter vazduha

Ako češće vozite po prašnjavim i blatnjavim putevima nego po asfaltnim, filter vazduha se brže prlja sa česticama prašine. Zaprljani filter vazduha ograničava protok vazduha, koji je neophodan automobilu za njegov rad - gorivo ne može sagorevati ako nema neometan i konstantan dotok vazduha sa kojim se meša, a on troši 14 puta više vazduha od goriva. Filter vazduha značajno utiče na ukupnu snagu motora i njegovu potrošnju goriva. Prosječni vek trajanja filtera za vazduh je 30.000 pređenih kilometara. Njegova zamena je takođe neophodna ako tokom provere primetite da se postojeći filter oštetio, jer njegovi delovi mogu ući u motorni prostor. Možete ga zameniti sami ali morate se pridržavati uputstava zamene proizvođača automobila. 
 

Filter kabine

Ako se tokom vožnje susrećete sa zamagljenim staklima u kabini automobila to može da bude znak zaprljanog filtera kabine. Njegova je funkcija da spreči ulazak štetnih izduvnih gasova, polena, prašine i neprijatnih mirisa što direktno utiče na vaše zdravlje, a njegova zamena se preporučuje posle 15.000 pređenih kilometara.
 
 

Naši kupci nas vole širom Evrope