Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Koji aditivi za ulje i gorivo su dostupni na tržištu i koja je njihova svrha?

23.03.2016

Ovim putem želimo da vam predstavimo vrste aditiva za vaš automobil, njihovu svrhu i mišljenja stručnjaka o njihovoj upotrebi.

Koji aditivi za ulje i gorivo su dostupni na tržištu i koja je njihova svrha?
Vlasnici automobila na mnogim mestima dobijaju informacije o korisnom dejstvu aditiva za motorno ulje koji smanjuju potrošnju goriva, povećavaju interval obavezne zamene ulja i produžavaju radni vek motora. Da li je to istina? 
 
Stručnjaci su mišljenja da je motorno ulje samo po sebi dovoljno obogaćeno svim potrebnim aditivima koji su potrebni za savršen rad motora. Naravno tu se podrazumeva da je ulje kvalitetno. U slučaju da motor vašeg automobila pokazuje znakove dotrajalosti u vidu gubljenja snage, nemirnog rada, jačeg dimljenja iz auspuha ili čak padu kompresije u cilindrima, onda mu mogu pomagati specijalno pripremljeni aditivi, koji se dodaju u motorno ulje. Stručnjaci savetuju da kod težih slučajeva kvara motora koristite aditiv na bazi keramike ali u kontinuitetu u propisanoj meri. 
 

Koja je svrha aditiva za motorno ulje?

U javnosti se pojavljuju dileme o korišćenju aditiva za ulje u ispravnim automobilskim motorima. Na tržištu postoji veliki broj različitih aditiva za ulje i njihovi proizvođači tvrde da postižu zavidne rezultate. Stručna mišljenja su u glavnom da u ispravan motor ne dodajete nikakve aditive, za razliku od istrošenih motora, kod kojih bi bilo preporučljivo dodati aditiv jer mogu postići dobre rezultate.
 
Aditiv za motorno ulje istrošenim motorima može pomoći kod smanjenja dimljenja, povećanju kompresije, smanjenju buke kod rada motora i potrošnje motornog ulja kako kod benzinskih tako i kod dizel motora. Utiče na viskozitet ulja kod visokih temperatura. Takođe štiti motor od još većeg habanja jer bolje podmazuje vitalne delove motora u otežanim uslovima rada i sa tim produžava mu vek trajanja. Bitno je da aditiv za ulje ulijete u motor prilikom zamene ulja i filtera, jer tada postignete najbolji efekat. Ali budite svesni da ne može napraviti čudo i od vašeg istrošenog motora napraviti nov.
 
Aditive za ulje kod dotrajalih motora na žalost ponekad koriste vlasnici automobila, koji znaju za probleme sa motorom a žele prodati automobil. Novi vlasnik zbog dodatog aditiva ne može na vreme videti stvarno stanje automobila i može se dogoditi da ubrzo posle kupovine mora posetiti autoservis i uraditi generalku na motoru.  Obzirom na to da je jako teško otkriti prisutnost aditiva u motornom ulju najbolje se vidi stvarno stanje motora posle zamene kompletnog ulja. 
 

Aditivi za gorivo

Dodavanje aditiva za gorivo u vozila koja nemaju nikakvih problema sa radom motora se ne savetuje. Ako ipak sipate aditiv u gorivo budite oprezni i koristite samo one koje preporučuje proizvođač vašeg automobila. Ako koristite aditiv za gorivo sa svrhom redovne pomoći za povećanje mazajućih sposobnosti goriva, dodajte ga u pravoj dozi pre punjenja rezervoara ili po uputstvu proizvođača.
 

Koja je svrha aditiva za gorivo?

Aditivi za gorivo mogu imati uticaj na bolji rad motora, s tim što ih stručnjaci više preporučuju za dizel motore a manje za benzinske. Ekološki standardi traže da moderna vozila sa dizel motorima imaju mnogo dodatnih delova u stilu duplog ERG ventila ili filtera za tvrde čestice kako izduvni gasovi mogu doći nazad kroz usisnu granu. Negde traže da se dizel meša sa biodizelom. I ako gorivo prati ekološke standarde nije nužno da je to korisno za motore. Sve nabrojano u stvari prlja sistem ubrizgavanja. Tu mogu pomoći aditivi za gorivo, koji mogu degradirati taloženje sedimenata od goriva na mlaznicama, koji su u sistem došli sa biodizelom. Sličan problem mogu imati i automobili koji su malo voženi i u rezervoaru za gorivo imaju sedimente. Uz pomoć aditiva ti sedimenti mogu polako izlaziti iz vozila a da pritom ne prljaju izduvnu granu. 
 
  • Aditivi za dizel

Za dizel gorivo postoji veliki izbor aditiva od kojih svaki ima svoju svrhu. Višenamenski aditiv na primer podmazuje pumpu za gorivo, poboljšava sagorevanje, smanjuje dimljenje i buku iz izuvnog sistema, štiti motor i olakšava njegovo paljenje. Kod redovne upotrebe štiti sistem ubrizgavanja od korozije i taloženja sedimenata. Aditiv za smanjenje dima vidljivo smanjuje dimljenje i neprijatan miris već kod prve upotrebe i ujedno poboljšava sagorevanje, čisti i štiti sistem napajanja sa gorivom. Aditiv gorivu za čišćenje sistema za ubrizgavanje kod dizel i turbodizel motora odstranjuje talog i obnavlja sistem za napajanje gorivom. Radi u funkciji deterđenta za čišćenje dizni, koji odstranjuje kamenac i ne šteti katalizatoru. Povećava učinak motora, pomaže mu kod pokretanja i vraća mu snagu. Aditiv za gorivo protiv smrzavanja olakšava pokretanje motora kod niskih temperatura i povećava radni vek filtera za gorivo. Njegov glavni zadatak je da sprečava kristalizaciju parafina u gorivu i sa tim začepljenja filtera, mlaznica i vodova za gorivo. Pomaže i kod smanjenja izduvnih gasova i buke, sprečava taloženje raznih sedimenata iz goriva i štiti motor od korozije zbog prisutnosti vode u gorivu. 
 
  • Aditivi za benzin

Aditiv za benzin poboljšava sagorevanje, sprečava koroziju, čisti talog i nečistoće sa ventila, karburatora, dizni za ubrizgavanje i celog sistema za napajanje gorivom. Postoje i aditivi za benzin koji pojačavaju oktane. Koriste se za super i bezolovni benzin i mogu povećati broj oktana za 2-4 jedinice. Takav aditiv ujedno podmazuje i sprećava habanje ventila, povećava snagu i efikasnost benzina, prečišćava kompletan sistem napajanja goriva i nije štetan za katalizator.
 

Naši kupci nas vole širom Evrope