Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Jesu li žene stvarno lošiji vozači od muškaraca?

04.08.2016

Kada gledamo odnos žena i muškaraca i njihov razgovor o tome koji pol bolje vozi automobil primećujemo konstantan rat. Rat, koji nema pobednika, niti će ga verovatno ikada imati. Svaka strana brani svoju i kritikuje drugu stranu. Muškarci naravno samouvereno odgovaraju da je očigledno da su oni bolji vozači, a žene im protivreče. Kako bi doprineli rešenju konfuzije u stvar su se umešali naučnici širom sveta, koji su došli do nekih saznanja, koje predstavljamo u nastavku teksta.

Jesu li žene stvarno lošiji vozači od muškaraca?

Karakteristike žena vozača i dokazane činjenice o njihovoj vožnji

Žene vozače možemo podeliti na dva dela. Jedan ima nedovoljna iskustva u vožnji, preveliki strah od potencijalnih sudara ili su jednostavno nesigurne u sebe dok voze. Te žene će priznati, da su muškarci nešto veštiji u oblasti vožnje. Ali druga polovina žena, sa iskustvima i veštinama u vožnji, neće lako predati borbu. Te žene će svakome argumentirati kako smotrenije i bolje voze od muškaraca. 
 
Žene vozači su obično po prirodi mnogo obazrivije i pažljivije od muškaraca. Retko će uraditi nešto nepromišljeno za volanom, kao i u svakodnevnom životu. Brzinu vožnje prilagođavaju situaciji na putevima i znatno sporije voze od muškaraca. Retko se odluče za preticanje kolone, pogotovo ako nisu sigurne u dobru preglednost ispred vozila. Statistike pokazuju, da žene bolje pamte i slede pravila i izazivaju mnogo manje saobraćajnih prekršaja u poređenju sa muškaracima, koji su previše samouvereni dok voze. 
 
Žene najčešće sedaju za volan kada moraju doći od tačke A do tačke B. Ne uživaju u vožnji kao muškarci, kojima je ta aktivnost vid relaksacije. Često se u saobraćaju može čuti kako muškarac vozač izriče opasku vozaču automobila ispred sebe „mora da je žena za volanom“. U mnogim državama sveta im se zamera naglo kočenje, cimanje u vožnji, nedavanje žmigavca. Ali sve to rade i muškarci vozači.
Takođe su nepobitne tri činjenice, kada je parkiranje u pitanju. Žene su preciznije, brže nađu mesto i pravilnije se parkiraju. O tome priča istraživanje automobilske kompanije „NCP“ koje je dokazalo, da muškarcima treba više vremena za pronalaženje slobodnog parking mesta zato što voze prebrzo. Žene imaju prednost zbog sporije vožnje i više vremena za posmatranje okruženja tj. boljeg pregleda gde se nalazi slobodno mesto. Otkriveno je da 39 % žena svoj automobil parkira ispravno, dok je za muškarce taj procenat znatno niži, samo 28 %. To se dešava zato, što muškarci brže parkiraju, u proseku za 16 sekundi, dok žene svoj automobil parkiraju sporije i treba im 21 sekundi. Razlika 5 sekundi obezbeđuje ženama prednost pravilnijeg parkiranja sa dovoljnim razmakom između ostalih automobila. Rezultati istog istraživanja su takođe predstavili sledeće: prosečan vozač u toku života svoj automobil parkira 1004 puta. Ženama zbog sporijeg parkiranja za to treba 12 dana, a muškarcima samo 9.
 
 
Studija sprovedena od strane osiguravajuće kompanije „4autoinsurancequote“ je takođe otkrila da su žene bolji vozači od muškaraca. Rezultati su pokazali da je u SAD-u u 2007. godini bilo oko 6,1 milion saobraćajnih nesreća u kojima su učesnici bili muškarci, dok su žene bile učesnice samo u 4,4 miliona nesreća. Muškarci su takođe uzrokovali 80% saobraćajnih nesreća koje su imale fatalan ishod.
 

Zaključak

Ako sudimo po predstavljenim rezultatima, žene su bolji vozači od muškaraca. Naravno postoje i druga istraživanja koja tvrde suprotno. Kakvi god rezultati različitih istraživanja bili, vožnja ne bi smela biti takmičenje, jer je vaša sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju na prvom mestu. 
 
 

Auto moto vesti

Naši kupci nas vole širom Evrope