Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Kako možete pojeftiniti održavanje svog vozila?

02.09.2016

Ako vam je svaki dinar bitan i nije vam teško da sami promenite koji dotrajali deo na svom automobilu kako biste uštedeli onda će vam dobro doći neki savet na temu održavanja automobila u vlastitoj režiji.

Kako možete pojeftiniti održavanje svog vozila?
I ako niste stručnjak i ne razumete se mnogo oko mehanike, neke stvari na svom vozilu možete bez većih problema sami promeniti tj. popraviti. Zašto biste bez potrebe plaćali profesionalne majstore za brze i lake popravke uz minimalne troškove za delove, ako možete sami malo zaprljati ruke?

 

Sami promenite filter za vazduh

  • Potrebni alati: nov filter
  • Potrebno vreme: 10 minuta
Prvo pronađite filter ispod haube na svom automobilu. Najčešće se nalazi u plastičnoj pravougaonoj kutiji sa metalnim kopčama sa strane. Ako je ne možete pronaći, proverite uputstva proizvođača. Otvorite kućište i obratite pažnju na to kako je stari filter za vazduh postavljen unutra. Onda ga izvadite i postavite novi filter na isto mesto i isto okrenutog. Zatvorite metalne kopče na kutiji.  Ako želite produžiti vek svog starog filtera za vazduh, onda ga možete ponekad produvati sa kompresorom, kako bi očistili skupljenu prljavštinu.
 
 

Redovno održavajte akumulator

  • Potrebni alati: ključevi, tečnost za skidaje korozije, četka, krpa
  • Potrebno vreme: 20 minuta
Kako bi automobil glatko i efikasno obavljao svoj posao potreban je dobar kontakt akumulatora. Njegovo pokretanje može onesposobiti već nekoliko čestica prljavštine, zato vam savetujemo, da redovno vizuelno proveravate stanje akumulatora, pogotovo ako je star. Provera će vam ukazati na to kada morate očistite njegove delove. Ako to nikako ne radite, možete očekivati kraći radni vek akumulatora i desiće se neizvestan trenutak, kada ćete ostati sa ispražnjenim akumulatorom pre odlaska na posao ili slično. Pre čišćenja delova akumulatora skinite kablove - obavezno prvo negativni. Ako su zaglavljeni nežno koristite šrafciger, da ih ne oštetite. Onda očistite kleme. Koristite bazično, po mogućnosti profesionalno sredstvo, dobro očistite kleme sa njim, isperite sa vodom i osušite sa krpom. 
 

 

Sami promenite metlice brisača

  • Potrebni alati: nove metlice
  • Potrebno vreme: 15 minuta
Metlice brisača se najčešće menjaju posle 6-12 meseci korišćenja. One se međusobno razlikuju po obliku, načinu montaže i dužini, tako da je bitno da kupite prave za svoj automobil po uputstvu proizvođača. Proces zamene je veoma jednostavan. Podignite brisače i uklonite stare metlice. Obratite pažnju na to, kako su stare metlice povezane sa ramenima brisača Na većini modela videćete osigurač sa unutrašnje strane brisača. Gurnite osigurač da biste uklonili stare metlice. Pričvrstite nove metlice ali čuvajte, da ne polomite brisače ili ogrebete vetrobransko staklo. Posle montaže proverite da li su bezbedno i čvrsto montirane. 
 

 

Sami promenite ulje i filter ulja

  • Potrebni alati: Filter za ulje, ulje, posuda, levak, ključ za skidanje filtera
  • Potrebno vreme: 30-45 minuta
Fabrički je preporočeno na koliko pređenih kilometara je potrebno promeniti ulje. Ako odlučite da ćete ga sami promeniti, kao i filter za ulje, prvo sačekajte da se motor automobila potupuno ohladi kako bi mogli početi sa radom. Prvo morate podići auto ili ga staviti na kanal i naravno proveriti dali je bezbedno raditi ispod njega. Ispod kartera postavite posudu sa skupljanje otpadnog ulja, odvrnite šaraf na karteru i otvorite čep na motoru gde se sipa ulje, kako bi ono bolje i brže isteklo. Za to vreme možete zameniti stari filter ulja sa novim. Uklonite stari filter ulja sa ključem. Podmažite gumeni zaptivač novog filtera sa nekoliko kapi novog ulja i onda ga malo sipajte i u filter. Stavite ga nazad na svoje mesto i ručno zategnite šaraf na karteru. Sada sipajte novo ulje u motor pomoću levka u dovoljnoj količini. Ne zaboravite stari filter i staro ulje odneti na reciklažu.
 
Sami možete uraditi još nekoliko stvari: promeniti svećice, isprati hladnjak, promeniti kočnice i filter za gorivo. Možda vam se čini da se to ne isplati i da je to prljav posao, ali ako više stvari uradite sami istovremeno možete uštedeti više novca i naučiti sebe ili druge nove veštine. 
 

Auto moto vesti

Naši kupci nas vole širom Evrope