Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Samovozeći automobili budućnosti

16.09.2016

U skorijoj budućnosti možemo očekivati automobile bez vozača mnogih poznatih auto proizvođača. Kompanija Google je požurila i prošle godine otkrila revolucionarni prototip svog prvog autonomnog vozila koji bi mogao olakšati vožnju osobama sa invaliditetom i starijim osobama. Njegov futuristički izgled naglašava na mnogobrojne promene vožnje, na koje smo navikli sa sadašnjim modelima automobila.

Samovozeći automobili budućnosti

Pitate se po čemu se ovaj automobil razlikuje od automobila sadašnjosti? 

Bespilotni automobil naše budućnosti opremljen je senzorima koje možemo pronaći u avionima i podmornicama i naravno naprednim GPS sistemima. Ima detaljan pregled prostora oko sebe radijusa nešto preko 180 metara. Mesto vozača sa volanom i kontrolnim pedalama zamenjuje kontrolni ekran. Za pokretanje vozila dovoljan je pritisak start tastera. Brojni senzori automatski upravljaju vozilom dok vozač i putnici mogu pratiti dešavanje na ekranu pomoću slike i ostalih parametra vožnje. Predstavljen prototip vozila može za sad razviti brzinu do 40 kilometara na sat. Na krovu automobila nalazi se oko autonomnog Google automobila. Pretpostavlja se da su unutra skrivene kamere, senzori i radari. Podatke koje „oko“ skuplja šalje u „mozak“ tj. brz i efikasan kompjuter koji obrađuje dobijene podatke i koristi ih za svoj rad. Neke od komponenata autonomnih vozila već su nam poznate i u sadašnjosti, na primer automatsko kočenje i održavanje razmaka tokom vožnje. 
 

Razvoj autonomnog automobila

Kompanija Google oko deset godina radi na prototipu svog automobila na automatsko upravljanje. U tom vremenu potrošena su ogromna novčana sredstva, a njegov razvoj još nije završen. Potrebno je još nekoliko godina kako bi do savršenosti razvili svoju ideju. Tehnolozi, proizvođači i ostali stručnjaci koji rade na tom projektu sugerišu na to da će se finalni izgled automobila, čija vanjskost sada podseća na koalu, drastično promeniti. 
Sa prototipom predmetnog vozila bilo je izvršenih mnogo testnih vožnji i pređenih preko 2 miliona kilometara. Prilikom testiranja u softveru automobila kreirana je baza podataka o brojnim situacijama na putevima zbog kojih ovaj automobil sa autopilotom može predvideti različita dešavanja u saobraćaju, preuzeti parametre sa vozila iz svog radijusa i prikupiti podatke o interakciji sa drugim vozilima i pešacima. 
 

Kakve su sposobnosti predstavljenog automobila bez vozača?

Google-ov automobil bez vozača sam predviđa dešavanja u saobraćaju. Obzirom na to, da je opremljen savremenim GPS sistemima i specijalnim senzorima i ima širok radijus pregleda, za razliku od čoveka može lakše prepoznati prepreku na putu ili izbeći postojeću opasnost. Ovaj prototip već može bez problema prepoznati i razlikovati različite vrste automobila, vozila za hitne slučajeve i kamione. Stručnjaci razvojnog sektora trude se pojačati taj kapacitet kako bi finalna verzija prepoznala raznovrsne predmete na putevima, znakove, prilagodila se svim mogućim uslovima i pomoću senzora analizirala iste.
 

Prednosti autonomnih vozila budućnosti 

Teoretske analize su pokazale mnogobrojne prednosti autonomnih vozila. Dokazano je, da je za većinu saobraćajnih nesreća sa fatalnim posledicama kriv ljudski faktor i emocije. Napredni sistemi za pomoć vozaču će do polovine ovog veka znatno pomagati kod smanjenja broja umrlih u saobraćajnim nesrećama. Procenjuje se da bi autonomna vozila mogla smanjiti smrtnost u saobraćajnim nesrećama za 90%. To znaći, da bi u slučaju da autonomna vozila jednog dana zamene vozila sa kojima mora upravljati ljudsko biće, godišnje smanjila za milion žrtava za po celom svetu.
 

Negativna mišljenja o autonomnim vozilima i prepreke

Prepreke se pojavljuju u razmišljanju jer većina ispitanih ljudi želi zadržati punu kontrolu nad svojim vozilom i plaše se prepustiti kontrolu kompjuteru. Neki misle da takva vožnja nije ni malo zanimljiva i uzbudljiva. Smanjena će biti i fleksibilnost brze vožnje u slučaju žurbe. Takođe, kako bi Google automobil mogao potpuno samostalno voziti po zemaljskim putevima, potrebno bi bilo zameniti mnoge saobraćajne zakone. Pojavljuje se problem i sa napadima hakera, koji za sad lako mogu uči u sistem i preuzeti vožnju. 
Kakvi god bili vaši argumenti, sve bliže smo budućnosti autonomnih automobila. 
 

Auto moto vesti

Naši kupci nas vole širom Evrope