Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Kada je vreme za zamenu kočionih pločica?

06.12.2016

Jedan od najvažnijih zadataka svakog vlasnika automobila je redovno održavanje i servisiranje kočnica. Kada ćete morati zameniti pločice ili pakne, zavisi pre svega od njihovog kvaliteta. Jako bitan je i stil vaše vožnje. Naglim kočenjem trenje između kočionih površina se povećava, što znači, da se kočione pločice ubrzano troše.

Kada je vreme za zamenu kočionih pločica?
Nisu sve kočione pločice istog kvaliteta. Razlikuju se, pre svega, od materijala od kog su napravljene. Svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Razlike su u kočionim sposobnostima, brzini trošenja, nivou buke i uticaju na životnu sredinu. Postoji mnogo tipova kočionih pločica, od onih za običnu uličnu vožnju, do onih sa performansama za trkačke automobile. Uglavnom svaki proizvođač preporučuje neki tip kočionih pločica za svoje automobile. Takve kočnice imaju najbolji odnos između performansa, buke, brzine trošenja i cene. Najčešće se dešava da se originalni delovi stavljaju samo dok je vozilo u garanciji, a posle se traže zamenski, koji su naravno manje kvalitetni.  

Šta vam govori vaš automobil

Da li ste nesigurni kada pritisnete kočnicu? Možda se javljaju neke blage vibracije? Da li se promenio položaj pedale kočnice? Možda morate jače da pritiskate pedalu? U tom slučaju vaš automobil želi nešto da vam kaže. Ne zanemarite to. Ovo su sve jasni znaci da je došlo vreme da nešto ukrenete.

Škripanje ili cviljenje prilikom kočenja

Jedan od prvih znakova, koje možete primetiti, jeste škripanje ili cviljenje metala o metal prilikom kočenja, bez obzira da li je put suv ili vlažan. Zvuk škripanja može se čuti i kod novih pločica, ali je on drugačijeg intenziteta i javlja se samo zbog slabijeg, neadekvatnog materijala od kojih su izrađene. 

Duži zaustavni put prilikom kočenja

Da li ste se osetili nesigurnim  kada ste morali naglo da kočite? Kad se kočnice pregrevaju i sve slabije reaguju na pritisak pedale, na kraju dođe do toga da otkažu u potpunosti. To se može desiti baš kada morate naglo da se zaustavite, što može u nepredviđenoj situaciji prouzrokovati pravu katastrofu.
 

Promene na papučici kočnice 

Promene na samoj papučici ukazaće vam na eventualne promene u čitavom sistemu. Pre svega osetićete da je papučica kočnice niže nego inače, tačnije prilično je nisko spuštena. Ukoliko vam se dogodi da pritiskom noge na kočnicu imate osećaj da papučica propada ili je suviše mekana ili možda čak i tvrda, obavezno posetite majstora, kako bi utvrdio šta je potrebno zameniti.  

Osećaj vibracije

Osećaj vibracije tokom kočenja  još je jedan od znakova, koji treba posebnu pažnju. To je znak da je neki od kočionih elemenata iskrivljen ili dotrajao, pa samim tim kočnice mogu da blokiraju točkove tokom vožnje. Uz škripu i izražene vibracije, prouzrokovaće potrebu za bržom zamenom. Problem se često krije i u nejednako potrošenom disku, pa često treba zameniti i njega.

Reagujte što pre

Otkrili smo da na škripanje kočnica i na razne vibracije utiče dosta faktora. Ukoliko redovno održavate i servisirate kočioni sistem vašeg ljubimca, uživaćete u vožnji tokom čitave godine. Ako pločice ipak treba zameniti, savetujemo vam da posao prepustite majstorima, jer je bezbednost na prvom mestu. Reagujte i što pre uklonite problem, jer kočnice moraju da rade besprekorno. Zapamtite i to da  nakon zamene u narednih 100 km treba biti oprezniji dok kočioni delovi u potpunosti ne nalegnu. 
 

Auto moto vesti

Naši kupci nas vole širom Evrope