Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

7 saveta za izbor adekvatne zimske gume

28.12.2016

Dolazi vreme za promenu guma na vašem automobilu. Ako ste u dilemi koje zimske gume izabrati pre odluke o kupovini dobro razmislite o svim faktorima koji mogu imati uticaj na vašu bezbednost u saobraćaju. Pripremili smo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći pri vašoj odluci:

7 saveta za izbor adekvatne zimske gume

1. Odlučite koliko guma vam je potrebno i koje vrste (zimske ili gume za sve sezone)

Najbolje za vaš automobil u zimskom periodu su 4 zimske gume koje zamenite za 4 letnje kada dođe vreme za to. S obzirom da većina vlasnika automobila nema tu finansijsku mogućnost, najčešće se odlučuju za kupovinu jednog para guma, što omogućava mobilnost vozila ali ograničuje bezbedno kočenje i manevrisanje vozilom u teškim zimskim uslovima. Ako su zimske gume vašeg vozila u dobrom stanju i samo jedna ima istrošenu šaru ili nepopravljiva oštećenja, zamenite je novom ali obavezno sa gumom iste dimenzije, šare, brzinskog indeksa i od istog proizvođača. Zapamtite, zimske gume ne postoje samo zbog snega i poledice na putevima.
Kod izbora obratite pažnju i na to u kojem klimatskom području živite kako bi gume odgovarale njegovim najlošijim mogućim klimatskim uslovima tokom zime. Na područjima sa blagom zimom bi mogli da prođete i sa dobro očuvanim letnjim gumama ali letnja guma gubi sve svoje karakteristike kad temperatura vazduha padne ispod +7°C, što može ugroziti vašu bezbednost i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Ako živite na takvom području, onda su za vas najbolji izbor gume za sve sezone.
 

2. Izaberite odgovarajuću dimenziju i proverite karakteristike gume

Glavna funkcija guma je prenos težine automobila, zato je bitno da su kvalitetne kako bi mogle izdržati sva potencijalna opterećenja. Pri kretanju u zimskim uslovima je izuzetno važno da gume imaju što bolji kontakt sa podlogom. Uže gume omogućavaju lakše i bolje upravljanje automobilom, pogotovo u ekstremno teškim situacijama tj. vožnji po snegu i vodi. Ako niste sigurni koje dimenzije guma su preporučene za vaše novo vozilo, pogledajte u priručnik koji ste dobili uz automobil ili potražite nalepnice na okviru vrata ili unutrašnoj strani poklopca rezervoara. U slučaju da ste tek kupili polovni automobil, takođe proverite da li je prethodni vlasnik montirao odgovarajuće gume. 
O tome koliki indeks opterećenja imaju zimske gume koje vi želite kupiti, piše vam u oznaci gume. Takođe povedite računa o indeksu brzine koji vam ukazuje maksimalnu brzinu koju izabrane zimske gume mogu izdržati. 

3. Preračunajte koliko kilometara prelazite godišnje

Pre kupovine zimskih guma obratite pažnju na to koliko kilometara prelazite godišnje. U slučaju da vaš automobil koristite uglavnom za gradsku vožnju, ne vozite brže od 120 km/h i ukupno ne prelazite 5000 km, za vas su najbolji izbor standardne gume srednjeg ili nižeg kvaliteta. Za vozila koja prelaze i po 100.000 km godišnje, potrebne su gume puno boljeg kvaliteta (premium brand).

4. Odlučite koji performans guma vam je potreban

Kada kupujete zimske gume razmislite o performansima gume koje od njih očekujete. Gume se vezano za to dele na tri tipa:
- Standardne, koje imaju indeks brzine S, T, (H) i prečnik od 13"-15"
- Gume za visoke performanse (HP), koje imaju indeks brzine H, V, (W) i prečnik od 15"-17"
- Gume za ultra visoke performanse (UHP), koje imaju indeks brzine W, Z, ZR i prečnik od 16"-20"

5. Razmislite o tome koji nivo kvaliteta guma želite

Performans guma i kvalitet guma ne smeju se mešati. Sva tri tipa guma imaju različite nivoe kvaliteta. Jedan proizvođač na primer proizvodi gume visokih performansi, a njihov kvalitet nije najbolji.

6. Proverite starost guma

Svaka guma ima svoj vek trajanja, zato je veoma bitno da pre kupovine proverite datum proizvodnje guma. Proizvođači guma koriste unificirani sistem označavanja guma koji možete pronači na bočnom zidu gume. Poslednje 4 cifte označavaju datum proizvodnje (prve dve nedelju, poslednje dve godinu).

7. Pregledajte rezultate testova ili pitajte za savet vulkanizera

Ako pratite novosti o automobilizmu pregledajte rezultate testova koje sprovode brojni svetski magazini svake godine. Tu možete pronaći objektivan i odlučujući razlog za kupovinu adekvatnih zimskih guma za svoje vozilo. S obzirom da nije svima lako izabrati odgovarajuće zimske gume možete za savet uvek pitati i iskusnog vulkanizera. 
 

Auto moto vesti

Naši kupci nas vole širom Evrope