Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Kako se pobrinuti za sigurnu i udobnu vožnju psa u automobilu?

16.01.2017

Iako je Vama automobil potpuno normalna i uobičajna stvar u svakodnevnom funkcionisanju, Vašem psu je to potpuno novo iskustvo. Udobnost te vožnje zavisi isključivo od Vas. Na to da li će vožnja proći kao ugodno putovanje ili košmar ne utiču starost i rasa psa. Najvažnije je iskustvo koje pas stiče vezano za automobil i vožnju u istom.

Kako se pobrinuti za sigurnu i udobnu vožnju psa u automobilu?
Pokušajte na neki način razumeti Vašeg ljubimca tako što ćete ga poistovetiti sa sobom kada je u pitanju promena sredine. Kada bi leteli iz grada u kojem živite u neki drugi o kojem ne znate baš ništa, niti šta Vas očekuje, kada bi izašli iz aviona sigurno se ne bi osećali prijatno. Tako je i sa Vašim ljubimcem, vožnja automobilom za njih osim vožnje, predstavlja i promenu životne sredine, teritorije na kojoj je odjednom sve nepoznato.
 
Obično se većina pasa prvi put susreće sa ovim iskustvom kada napušta odgajivača i ide u novi dom. Napušta majku, čopor i odjednom prelazi u novu sredinu u kojoj mu ništa nije poznato ni isto. Štene tako ovo iskustvo zvano „automobil“ već nakon prvog ulaska vezuje za usamljenost i odvajanje od čopora i svega sto je do tada znalo. Nakon toga slede vožnje automobilom kako bi stigli do veterinara. Vašem psu to je sinonim za vakcinu, hladan sto, strance, čekanje. Kako bi posle ovih iskustava Vašeg ljubimca automobil podsećao na prijatno iskustvo?
Olakšajte sebi i psu i naviknite ga na osnovno prevozno sredstvo - socijalizacijom.

Kontakt 

Prvi kontakt sa automobilom trebao bi biti već kod uzgajivača. Ukoliko za to nije bilo prilike, kada uzmete psa nemojte odmah upaliti auto i krenuti. Uvedite ga u automobil, dajte mu poslasticu i izvedite ga vani. Ponovite to par puta i u nekom od tih navrata upalite automobil, dajte poslasticu psu dok ste još u njemu, izgasite ga i izađite. Sve ovo navići će psa na brujanje motora i na zvuk samog automobila.
Uvek počnite sa navikavanjem, ukoliko vožnja nije hitna već samo radite na socijalizaciji. Ono će ići jako brzo ako ste vi opušteni.
 

Vožnja

Kada odlučite da vozite psa, najbolje je da ide još neka osoba sa Vama ili transporter ukoliko je pas navikao na njega. Jako je važno i da odredite mesto gde će se pas voziti u autu, tako da Vama ne smeta i ne ugrožava Vas u vožnji. Najbolje pozicije u automobilu za vožnju pasa su zadnje sedište i gepek, pogotovo kod karavana.
 
Nemojte zanemariti psa, jer nemate vremena, volje ili ideja. On je postao član Vaše porodice od trenutka kada ste ga uzeli kao ljubimca.
U nastavku su postepeni koraci oslobađanja psa u automobilu:
  1. Kada pas uđe u automobil pohvalite ga, pomazite i dajte mu nagradu pri izlasku.
  2. Ponovite prvi korak i ovoga puta zatvorite vrata, ostanite u autu sa njim, dajte mu nagradu i pustite ga vani.
  3. Ostavite psa u automobilu zatvorenog na par sekundi, pohvalite ga i nagradite, pustite ga napolje.
  4. Pustite ga da uđe na njegovo mesto, uđite i zatvorite vrata. Pohvalite ga i nagradite. Izađite iz automobila, potom njemu otvorite vrata pohvalite ga smireno i nagradite pa pustite vani.
  5. Ponovite sve od prošlog puta sa paljenjem automobila.
  6. Ostavite automobil upaljen malo duže.
  7. Provozajte se veoma kratko.
  8. Automobil povežite sa omiljenim mestom Vašeg ljubimca tako što ćete se odvesti tamo i uživati u igri.
Ne zaboravite da pre svakog ulaska i izlaska iz automobila pohvalite i nagradite psa. Takođe trebate povesti računa da psu ne dajete velike količine hrane pre dužeg puta kako mu ne biste stvarali osećaje mučnine. Imajte strpljenja i dajte psu vremena da se navikne na vožnju automobilom.

Sigurnost

Važno je napomenuti da morate voditi računa o sigurnosti psa tokom vožnje. Najsigurnija vožnja psa je u prenosivom transporteru na koji je potrebno prethodno naviknuti psa. Takođe možete vezati psa tokom vožnje ukoliko ne koristite transporter. Ovo su dva vrlo jednostavna koraka pre svake vožnje, a mogu spasiti život vašem ljubimcu.
 

Naši kupci nas vole širom Evrope