Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Prednosti i mane električnih vozila budućnosti

23.01.2017

Kao što je već poznato, električni automobil pokreće elektromotor koristeći električnu energiju iz akumulatora. Ovi tipovi vozila bili su aktuelni još krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, ali je proizvodnja jeftinijeg vozila sa unutrašnjim sagorevanjem dovela do zapostavljanja vozila na električni pogon.

Prednosti i mane električnih vozila budućnosti
Danas, električni automobili postaju sve interesantniji na tržištu. Glavni razlozi kupovine ovog automobila svakako bi bile: očuvanje životne sredine i ekonomičnije punjenje. U daljem tekstu predstavljamo vam glavne prednosti i mane električnih vozila budućnosti.

Prednosti električnih vozila

 • Ova vozila skoro su totalno bešumna i ne doprinose zagađenju bukom.
 • Ona ne ispuštaju štetne materije sagorevanjem i ne dolazi do zagađenja vazduha smogom. Ovi automobili čuvaju životnu sredinu.
 • Kako je električna energija jako pristupačna, automobil možete puniti i na poslu ili čak kod kuće. Njegovo punjenje je jednostavno: potrebno je samo provući kabal i spojiti ga na utičnicu.
 • Kod ovih vozila manja je mogućnost mehaničkog kvara, jer ono ima mnogo manje pokretnih delova. Ono zahteva manje vremena za održavanje i lakše je za popravak i sastavljanje.
 • Generalno sagledano ovi automobili su ekonomičniji jer zahtevaju manje održavanja.
 • Pogoni za proizvodnju ovih vozila i dalje zagađuju okolinu, ali je to zagađenje mnogo lakše kontrolisati u poređenju sa onim koji nastaje zbog plinova iz automobila sa unutrašnjim sagorevanjem.
 • Takođe, zavisno od države u kojoj živite, možete imati i porezne olakšice pri kupovini ovakvog automobila.
 • Isto tako cene osiguranja mogu biti potencijalno niže.

Mane električnih vozila

 • Klima kao dodatna oprema u ovom automobilu jako smanjuje trajanje baterije.
 • I pored izuzetka kao što je Rimac Concept One model, električni automobili se u suštini ne mogu meriti sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem u smislu ubrzanja i snage.
 • Pored štednje goriva svakako biste morali očekivati veće račune za struju.
 • Na poslu ili kod kuće morate imati ˝mini˝ stanicu tj. pretvarač za punjenje električnih vozila. Neke automobile, pri kupovini, dobijete sa takvom mini stanicom.
 • S obzirom na to da danas nema električne infrastrukture tj. stanice uz važnije prometne puteve, automobil možete puniti samo kod kuće ili na poslu.
 • Punjenje vozila traje od dva i po do osam sati zavisno od modela. Ovo znači da ukoliko punite automobil na nekoj stanici, načekaćete se.
 • Baterije električnih vozila jako kratko traju. Jedno punjenje može trajati od 160 km do 400 km, zavisno o kojem je modelu reč. 
 
Zbog zadnje činjenice električni automobili nisu na najbolji izbor za duga putovanja. Oni su odlični za kratka putovanja, posebno za ljude koji žive izvan grada, a rade u njemu. Proizvođači se trude da unaprede ova vozila i naprave ih adekvatnijim za svakoga, pa i za one koji vole duga putovanja. Iako su danas posmatrani kao ekološko rešenje za očuvanje životne sredine, zbog masovnih potreba poslovanja i ličnih potreba još uvek se ne mogu koristiti masovno kao automobili sa unutrašnjim sagorevanjem. Najveći razlog ovome je definitivno kratak domet. Očekivanja stručnjaka su da će za desetak godina ovi automobili biti dovoljno unapređeni da mogu parirati vozilima na gorivo. Ovo bi se moglo postići uvođenjem infrastrukture za električna punjenja što je svakako veliki projekat na nivou svake države. Takođe jedan od problema koji se razmatra je trajanje punjenja. Cilj je da se omogući bežično punjenje električnih automobila, što menja koncept stanica i poboljšava pristup u odnosu na trenutni.
 

Naši kupci nas vole širom Evrope