Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Prezentacija automobilske marke Aston Martin

30.01.2017

Aston Martin Lagonda Limited je britanski proizvođač luksuznih sportskih automobila i većih putničkih vozila.

Prezentacija automobilske marke Aston Martin

Razvoj kompanije

Firma je osnovana 1913. godine od strane Lionel Martina i Roberta Bamforda. Pre osnivanja firme, obojica su se bavila prodajom automobila, a Martin je i učestvovao u brojnim automobilskim trkama. Naziv firme izveden je od imena jednog od vlasnika i grada Aston Clinton u Buckinghamshireu. Aston Martin se 1950. i 1960. godine vezuje za luksuzne Grand Touring automobile, i za izmišljenog lika James Bond-a iz filma Goldfinger 1964. godine, gde je vozio model DB5. Ovaj automobil se ujedno smatra i britanskom kulturnom ikonom.
 
Ova kompanija preživela je bankrot 1970. godine, kao i velike uspehe tokom svoje istorije. Njena finansijska istorija bila je različita tokom raznih perioda, a neke od najvećih uspeha i stabilnosti doživela je dok je bila u vlasništvu Davida Browna od 1947. do 1972. godine, i Ford Motor Company-a od 1994. do 2007. godine. Te godine u Martu konzorcijum investitora kupuje 92% Aston Martin kompanije za iznos od 479 miliona funti, pod vodstvom Davida Richardsa. Ostatak akcija firme pripadao je Ford-u u iznosu od 40 miliona funti. Tada David Richards postaje predsednik Aston Martin kompanije. 2012. godine Investindustrial - italijanski privatni fond kupuje 37,5% kompanije i ulaže 150 miliona funti u povećanje kapitala firme.
 

Istorijat automobila

Prvi automobil Aston Martin imao je motor Coventry Simplex-a i šasiju Issota - Fraschini iz 1908. godine. 1915. godine trebala je početi njegova proizvodnja ali su zbog izbijanja Prvog svetskog rata sve mašine iz fabrike bile prodate. Martin i Bamford su 1920. godine pozajmivši novac otkupili sve mašine. 1922. godine oni proizvode automobile za takmičenje koji su postizali svetske rekorde u trkama. Tih godina bilo je proizvedeno 55 automobila ove marke u dvije dužine karoserije. Posle prolaska kroz ruke više vlasnika do početka Drugog svetskog rata proizvedeno je oko 700 automobila. Tada ova proizvodnja prestaje, a počinje proizvodnja avionskih delova.
 
Prvi posleratni model Aston Martina bio je DB2, kasnije trkački model DB3 u 1957. godini i DB4 posle godinu dana. Model DB4 je prvi uspešniji model ove kompanije i do danas važi za najpoznatiji. 1963. godine izlazi model DB5, kada počinju i bolji dani Aston Martin kompanije. Modeli DB6 iz 1965. godine i DBS iz 1967. pripadaju zlatnom dobu ove kompanije. 
 
Iako je firma imala već stečenu reputaciju i zavidnu prodaju, konstantno se borila sa finansijskim problemima. Zato je 1972. godine preprodata konzorcijumu iz Birminghama, a posle tri godine kompaniji iz SAD-a koja objavljuje nove modele V8 Vintage, Volante i Lagonda limuzinu koja je ujedno bila i najbrža limuzina na svetu. Prodaja automobila prosečno svodila se na tri primerka nedeljno u celom svetu pa su vlasnici zatvorili kompaniju. 1984. godine firmu posjeduju engleski vlasnici i investitori iz Kuvajta, i te godine izlazi desethiljaditi automobil. 1986. godine Ford kupuje kompaniju Aston Martin i prestaje proizvodnja modela Vintage, a kreće proizvodnja Virage-a. Tek 1991. godine Ford je u potpunosti preuzeo Aston Martin. Te godine predstavljen je model DB7, i 1992. godine DB7 Volante bez krova. 1994. godine otvorena je nova fabrika većeg kapaciteta, i već sledeće godine proizvedeno je 700 automobila. 2002. godine proizveden je dvehiljaditi  DB7 i on je najmasovniji Aston Martinov proizvod do sada. Sledeći model koji je proizveden bio je Vanquish sa motorom V12. 2003. godine otvara se nova fabrika u Gaydonu gde se i danas nalazi. Tada je proizveden model automobila DB9, a godinu dana kasnije DB9 Volante. 2005. godine razvijen je model DBR9 namenjen trkama na Le Mansh-u, a 2006. godine na tržište izašao je manji model V8 Vintage. Ove godine Ford trpi velike finansijske probleme zbog čega je morao prodati firmu konzorcijumu na čelu sa Prodrive-om i kuvajtskim investitorima za 475 miliona funti, i zadržao akcije u vrednosti od 40 miliona funti. Iste godine proizveden je model Vanquish S.
 
 
2012. godine Aston Martin kupuje italijanski fond Investindustrial. 2013. godine kompanija potpisuje ugovor sa Daimler AG-om o snadbevanju sledećih modela Aston Martina Mercedes AMG motorima. Ugovorom Daimler dobija 5% Aston Martin kompanije.
Prvi sportski model sa Mercedesovom tehnologijom bio je DB11.

Aktuelni modeli na tržištu

  • Vantage (V8 i V12 sport)
  • DB9 GT
  • DB11
  • Rapide S
  • Vanquish
 

Naši kupci nas vole širom Evrope