Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Indeks pouzdanosti kod automobila (RI - Reliabitity Index)

23.05.2017

Kada se u vašem domaćinstvu pokvare svakodnevni rekviziti koje koristite: mobilni telefon, mikser, DVD plejer ili sokovnik kupovina novog vam neće napraviti preveliki problem. Kod automobila je to potpuno drugačije samim tim što pored objekta u kojem stanujete predstavlja najveću investiciju.

Indeks pouzdanosti kod automobila (RI - Reliabitity Index)
Kvarovi su nepredvidivi, a popravke skupe. Ovo su uobičajeni problemi koliko god da dobro održavate svoj automobil. Takođe su razlog zbog čega je pouzdanost vozila veoma bitna kao i vaše saznanje o istoj prilikom kupovine novog ili polovnog automobila.

Šta je indeks pouzdanosti - RI ?

Indeks pouzdanosti je pojam koji će vas veoma iznenaditi kao i činjenica da je u suštini jako jednostavan za razumeti. Postoji pravilo da što je indeks veći, automobil je lošiji ili što je indeks manji, automobil je bolji. Kod istraživanja pouzdanosti kao smernica uzima se prosečni indeks RI 100 i upoređuje se od 250 modela automobila ili više. Indeks pouzdanosti izračunava se kao kombinacija sledećih činjenica:
 • prosečno godište vozila i pređena kilometraža
 • prosečno vreme koje se troši na popravke automobila
 • troškovi popravke
 • broj puta koliko se automobil kvari za određeno vreme
Ovaj postupak nije samo beleženje učestalih kvarova automobila već je proces dosta složeniji i podaci se stalno ažuriraju. Indeks je formiran od stane proizvođača kao i tipa/modela automobila, što osigurava da nijedan pojedinačni model ne može nepravedno uticati na ukupnu sliku indeksa pouzdanosti tog proizvođača. Kao što vrlo lako možete steći sliku sveukupne pouzdanosti nekog automobila pre kupovine tako možete saznati i informacije o delovima automobila koji se najčešće kvare. Neki od njih su: kočioni sistem, osovine, klima uređaji, sistem grejanja i hlađenja, motor, elektronika, sistem za gorivo i transmisiju. U ovo istraživanje nisu uključeni delovi koji su uništeni određenim trenjem i vrlo lako mogu biti zamenjeni: kočione obloge, gume, baterije, filteri i slično.

Najpouzdaniji i najnepouzdaniji automobili od 1997. godine

Listu najpouzdanijih automobila od 1997. godine sastavila je osiguravajuća kuća Warranty Direct iz Velike Britanije 2012. godine. Ona je rangirala preko 450 modela na osnovu indeksa pouzdanosti. Za formiranje ove liste korišteno je preko 200.000 polisa osiguranja. Kada su se svi kriterijumi uzeli u obzir nastala je lista od 10 modela. Iznenadiće vas da nemački automobili nisu na samom vrhu ove rang liste, već dominiraju japanski proizvođači. Prvo mesto zauzeo je Mitsubishi Lancer, a među prvima su i Toyota i Honda. Dobar rezultat ostvario je i Suzuki Alto. 

Lista je izgledala ovako:

 1. Mitsubishi Lancer, RI : 6
 2. Vauxall Agila, RI : 8
 3. Suzuki Alto, RI : 9
 4. Toyota Aygo, RI : 10
 5. Honda HR-V, RI : 16
 6. Volvo S40, RI : 16
 7. Mazda MX-5, RI : 19
 8. Mercedes E klasa, RI : 20
 9. Toyota Yaris, RI : 20
 10. Honda Jazz, RI : 21
Ovim istraživanjem utvrđena je i lista najnepouzdanijih automobila. Primetićete da na listi najnepouzdanijih automobila dominiraju vozila premium marki, za čiju popravku je potrebno izdvojiti dosta novca.
 1. Audi RS6, RI : 1282
 2. BMW M5, RI : 717
 3. Mercedes Benz SL, RI : 555
 4. Mercedes Benz Viano, RI : 547
 5. Mercedes Benz CL, RI : 512
 6. Audi A6 Allroad, RI : 502
 7. Bentley Continental GT, RI : 490
 8. Porche 991, RI : 442
 9. Land Rover Range Rover, RI : 440
 10. Citroen XM, RI : 438

Istraživanja pouzdanosti polovnih automobila redovno se vrše, a već par godina za redom Honda se nalazi na prvom mestu najpouzdanijih automobila.
Indeksi pouzdanosti automobila veoma su značajni i pre kupovine novog ili polovnog uvek obratite pažnju na ovakva istraživanja. Najveća greška kupaca je stavljanje estetskog izgleda vozila na listu prioriteta kada se odlučuju za kupovinu automobila. Dokazivanjem da imate lepši auto od komšije nećete nadomestiti buduće izdatke oko popravke automobila.
 

Naši kupci nas vole širom Evrope