Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Google tehnologija u modernim automobilima

27.07.2017

Već poznata i vrlo popularna tehnologija ”vožnje bez vozača” prešla je dug put do današnje slave i velike zainteresovanosti. Tesla kompanija već obećava potpuno samostalno vozilo na tržištu. Ford do 2021. godine obećava autonomne automobile kao i desetine drugih proizvođača automobila rade na tome.

Google tehnologija u modernim automobilima
Ovaj sistem vozila imaće veliki uticaj na transportnu industriju. Dok se svi proizvođači utrkuju, Google ima veliku prednost. On je radio na na tome još od 2009. godine.
 
Kompanija Google je svoj autonomni automobil nazvala Waymo i javno ga predstavila. Waymo je automobil koji ima najsavremeniji softver i hardver, senzore , kompjuter i sistemska poboljšanja. Svetski gigant tehnologije predstavio je završeno vozilo kao rezultat šestomesečnog rada na proizvodnji autonomnog vozila. Proizvodnja je počela u novembru 2016. godine.

Istorijat Google projekta autonome tehnologije

Google-ov projekat autonomne vožnje u automobilu ranije je vodio Sebastian Thrun, bivši direktor Stenford Artifical Inteligence Laboratory i koosnivač Google Street View. Njegov tim stvorio je vozilo Stenley koje je osvojilo DARPA Grand Challenge i nagradu od dva miliona dolara 2005. godine. 2010. godine u oktobru advokat odeljenja za motorna vozila u Kaliforniji istakao je zabrinutost za razvoj tehnologije autonomnog upravljanja vozilom. 2011. godine u časopisu New York Times politika i regulatori ističu tvrdnje da će biti donešen novi zakon za vozila bez vozača. Taj zakon Nevada je usvojila 2011. godine. Toyota Prius modifikovan je Google eksperimentalnom tehnologijom i licenciran je od strane Nevada Departmenta. To je prvo izdavanje licence u SAD-u za autonomne automobile.
 
Krajem 2014. godine Google otkriva novi prototip automobila bez vozača koji nije imao pedale ni volan. 2015. godine Nathaniel Fairfiled, vodeći inženjer Waymo-a, obezbedio je prvu vožnju u ovakvom automobilu svom slepom prijatelju. U decembru 2016. godine ime vozila promenjeno je u Waymo.

Waymo

Šta je Waymo? Waymo je kompanija koja izrađuje autonomne tehnologije automobila osnovana u decembru 2016. godine. Waymo automobil je krajnji ishod Google-ovog projekta proizvodnje autonomnog vozila započetog još 2009. godine. Plan kompanije je da do kraja 2017. godine ima stotinu mini kombija bez vozača na putevim. Tehnologija Waymo-a uključuje samo-razvijeni LiDAR, kamere i radar koji mu pružaju jasnu sliku i situaciju okoline. LiDAR je sposoban da vidi stanje okoline automobila u opsegu od 360 stepeni. On danas košta 10 000 dolara, što je znatno manje nego 2015. godine kad je njegova cena iznosila 75 000 dolara.
 

Važnost projekta Waymo

Waymo kao i mnogi drugi proizvođači automobila tvrdi da će autonomna vozila imati veliki uticaj na smanjenje saobraćajnih nesreća i sigurnosti tokom vožnje. Proces stvaranja ovakvog vozila nailazi svakodnevno na bezbroj pitanja : ’’Ko snosi odgovornost za eventualne greške sistema ili saobraćajne nezgode?’’ ; ’’Kako izgleda i gde se dobija licenca za ovakav automobil?’’ ; ’’Šta je sa osobama sa posebnim potrebama i mladima?’’ ; ’’Da li će biti potrebne tradicionalne vozačke dozvole i gde će se vaditi?’’ ; ’’Kako će i na šta raditi ova vozila?’’...
 
Trenutno, sve države dozvoljavaju po zakonu autonomnu vožnju, ali je saobraćajna nesreća u Tesla automobilu u maju 2016. godine izazvala veliku zabrinutost za ovakvu vrstu tehnologije.
 

Naši kupci nas vole širom Evrope