Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Uporabniški račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Korpa je prazna

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Kako se pobrinuti za auto posle duge zime?

06.03.2018

Dugoj zimi napokon je došao kraj, a s njenim završetkom valja pomno oprati auto kako bismo bili sigurni da zimski uslovi neće imati negativan učinak na njegovo "zdravstveno" stanje.

Kako se pobrinuti za auto posle duge zime?
Visoke temeprature koje su se ustalile u poslednje vreme, definitivno potvrđuju da je zima prošlost i da je došlo vreme za sezonsko spremanje automobila. Ovom prilikom samo ukratko podsećamo na sve elemente koje treba proveriti u sklopu "prolećnog spremanja" ali i redovnog održavanja automobila. "Skenira" se sve, a provere možemo da podelimo na pet segmenata. "Ček listu" čini segmenti: vidljivosti, unutrašnjeg i spoljnjeg osvetljenja, motora i tečnosti, sigurnosti i okruženja. Teško je reći koja od ovih oblasti treba da bude važnija, pošto su sve, na kraju krajeva, vezane za bezbednost vožnje - nekad je, u uslovima smanjene vidljivosti od životnog značaja da imate, na primer, ispravne, kvalitetne i neoštećene metlice brisača, jednako kao i da li vam je dobar nivo ulja servo-upravljača!
 
Sama "revitalizacija" automobila posle zime, inače, deli se uglavnom na dva dela - na čišćenje određenih elemenata što je lakši deo, ali i na "skeniranje" onoga šta treba eventualno zameniti.
 
Prvo trebate temeljito pregledati svoj auto, zavucite pogled čak i ispod vozila gde se najčešće pojavljuju prvi znakovi korozije, a onda i ispod haube.  Na automobil prvo nanesite hemijsko sredstvo, koje će "nagristi" svu prljavštinu koje se za zimskih dana tamo naselila. Nju nanesite po kompletnom vozilu uključujući šasiju i motor. Malo pričekajte da sredstvo učini svoje, nikako ne predugo kako hemijsko sredstvo ne bi oštetilo lakirane delove. Potom to isperite toplom sapunicom koja će ujedno i očistiti automobil od ostalih prljavština poput prašine i slično. Po nanošenju sapunice preporuka je da svoje vozilo istrljajte specijalnom spužvom čime ćete se dodatno osigurati da na vašem automobilu neće ostati neželjene prljavštine.
Nakon što ste vaš automobil temeljito nasapunjali i istrljali vreme je za ispiranje. Ispiranje učinite hladnom vodom. Obratite pažnju na to da isperete svu sapunicu s automobila jer na njoj se nalazi prljavština koju je preuzela s površine auta.
 
Takođe, nemojte zaboraviti na ono što se nalazi ispod poklopca motora. Kada ste to učinili, krpom od jelenske kože pobrišite svu vodu s automobila jer postoji mogućnost da se i u njoj kriju nametnici koji bi mogli ubrzati "starenje" vašeg ljubimca. Tek nakon što ste se uverili da na vašem automobilu više nema vode, prljavštine, soli i drugih okom vidljivih nametnika počnite s nanošenjem zaštitnih faktora. Vosak je odlična stvar koja će sprečiti vraćanje prljavštine automobila, zato je preporuka da ga pomoću  pištolja pod visokim pritiskom nanesete na vitalne delove automobila, kao i ostale mehaničke delove vama dohvatljive. Nikako ga nemojte nanositi na staklene površine i ostale lakirane delove vozila. Njih ćete zaštiti takozvanim lakom za zaštitu i poliranje koji možete pronaći na benzinskim pumpama, dok će za prozore poslužiti i ono najjednostavnije sredstvo za čišćenje stakla. To sredstvo nanesite s unutrasnje i spoljne strane prozora, a čišćenje obavite dobrim starim novinama. Kako bi vaša stakla što duže ostala kristalno čista promenite metlice brisača
 
Napravite sami svoju listu elemenata koje trebate da proverite posle zimske vožnje, pošto najbolje znate u kakvim ste uslovima vozili automobil, a ukoliko ste se odlučili za usluge u auto-servisima, oni već uglavnom poseduju svoje podsetnike, šta sve treba proveriti, kako biste bili sigurni da je vaš automobil estetski, mehanički i bezbednosno spreman za uživanje u prolećnoj vožnji...
 

Naši kupci nas vole širom Evrope