Besplatna dostava za sve proizvode! Besplatna dostava za sve proizvode!
Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Korisnički račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Dodajte u korpu sa proizvodima...

Kako zaštititi lak i šasiju na automobilu za zimsko vreme?

12.09.2019

Da bi smo, koliko je to moguće, umanjili neprijatnosti koje nam zima sprema, o njoj treba na vreme misliti i za nju se na odgovarajući način pripremiti.

Kako zaštititi lak i šasiju na automobilu za zimsko vreme?
Poslednjih godina sve je neizvesnije kada će početi "prava" zima. Izvesno je jedino to da će doći i da za nju treba biti spreman, jer, osim zimskih radosti, ona donosi i neke manje lepe stvari. Vozači svakako spadaju u one kojima zima ni u kom slučaju ne ide na ruku. Da bi smo, koliko je to moguće, umanjili neprijatnosti koje nam sprema, o njoj treba na vreme misliti i za nju se na odgovarajući način pripremiti. 
 
Zimski uslovi su posebno agresivni i podstiču propadanje automobila. Setite se samo sa koliko razloga prodavci polovnog automobila koji "zimi nije vožen" traže veću cenu za svoje vozilo. Automobil, ipak, možete i zimi slobodno koristiti, a pojačane mere nege i održavanja doprineće da zima na njemu ne ostavi previše traga.
 
Glavni uzroci korozije su: atmosferske nečistoće, so i vlaga u atmosferi (priobalna ili topla i vlažna područja);  stanje okoline koje je specifično za određeno doba godine. Isto tako, ne treba potceniti abrazivna delovanja prašine u atmosferi i peska nošenog vetrom kao i odbačeni kamenčići i blato od drugih vozila. 
 
Za početak, pre zime treba popraviti sva oštećenja na limu, makar bila reč samo o ogrebotinama laka. Zatim, obavezno proverite i po potrebi obnovite zaštitu donjeg dela vozila. Kako predstoje mrazevi i snežne padavine, vrlo je verovatno da će vaše vozilo doći u kontakt sa solju koju putari koriste protiv ovih pojava. Slana "kaša" koja nastaje u kontaktu sa točkovima vozila zavlači se u sve njegove pore, i pri tome ne strada samo lepota, već i oni delovi od kojih zavisi bezbednost. Temeljno pranje posle svake vožnje "slanim" putevima, takođe i "zavučenih" i skrivenih mesta, u mnogome će pomoći da zimska upotreba ne odvede vaš automobil na otpad pre vremena.
 
Počnite sa spoljnjim pregledom automobila, nađite sva oštećenja na karoseriji i dobro pogledajte ispod automobila. Imajući u vidu starije godište naših automobila i činjenicu da je garancija na antikorozivnu zaštitu davno davno istekla, ne bi bilo loše sa sve oštećene ili blago korodirane delove zamenite. Naravno ako niste u mogućnosti da to trenutno uradite možete te iste delove ofarbati auto lakom u boji karoserije i zaštititi ih sa tečnošću za poliranje. Ovo je samo privremena mera i ona neće zaustaviti dalju koroziju, ali će je malo usporiti. Preporučujemo Vam da na proleće ipak posetite neki auto limarski servis i sanirate oštećene delove i naravno zaštitite donji deo vozila. Zbog stalnog “dosoljavanja” puteva predlažemo Vam i da češće perete svoj automobil, po mogućstvu sa toplom vodom. 
 
Voskiranje se radi ručno, čvrstim ili tečnim voskom, radi zaštite vozila tokom leta i zime ali i radi dobijanja sjajnijeg izgleda automobila. Poliranjem se delimično uklanja određeni sloj boje/laka tako da se određena oštećenja tj. ogrebotine mogu sa uspehom sanirati. Koristi se i kako bi automobil dobio dodatni sjaj. 
 
Velik broj postupaka navedenih u tekstu spada u redovan godišnji servis automobila. U kasnu jesen odradite sve intervenicje na autu. Tako ćete obezbediti da sa operacijama koje je i inače manje-više neophodno periodično sprovoditi vaš auto za predstojeću zimu bude u top formi. 
 

Naši kupci nas vole širom Evrope