Pozovite nas 011 6350 515
Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, nije bilo lopova :)

Parking

Korisnički račun

Registrujte se!

Registrovanim korisnicima je kod nas još komfornije. Pogledajte prethodnu kupovinu, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i sačekajte da vas obavestimo, ako se spusti cena vašeg najdražeg proizvoda.

Registrujte se!

Dodajte u korpu sa proizvodima...

1
2
3

Katalizatori

Broj proizvoda u kategoriji: 22

100% PRAVI REZERVNI AUTO DELOVI ZA SVAKU VAŠU PORUDŽBINU!

Izaberite Silux Premium uslugu za kupovinu bez briga.

NE MOŽETE DA PRONAĐETE PROIZVOD KOJI TRAŽITE?

Pozovite nas na 011 6350 515 ili pošaljite poruku i pomoći ćemo vam.

Katalizatori

Katalizator mora raditi besprijekorno!

Za prečišćavanje izduvnih gasova, savremeni automobili imaju ugrađen poseban katalizator. Stoga su izduvni sistemi automobila manje opterećujući za okolinu sa raznim štetnim i otrovnim gasovima. Prilikom rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem stvaraju se različiti gasovi i drugi zagađivači. Tu spadaju, najotrovniji ugljen dioksid, azotni oksid i kancerogeni ugljovodonici i mnogi drugi gasovi kojima se sa katalizatorom može uspešno smanjiti škodljivost. Pod optimalnim uslovima, katalizator obezbeđuje čak 90% manje štetnih materija u emisijama iz automobila, što ga čini jednim od vitalnih delova automobila.

Kako funkcioniše katalizator?

Izduvni sistemi kod automobile postaju sve sofisticiraniji. Katalizator igra suštinsku ulogu u tome. Katalizator mora biti ugrađen što je bliže moguće motoru, jer za rad su mu potrebne visoke temperature. Prema evropskim direktivama, katalizator mora da sadrži najmanje dve Lambda sonde koje obezbeđuju dovod kiseonika i adekvatan odnos vazduh / gorivo. Katalizator se, međutim, sastoji od malih ćelija i na taj način liči na saće. Opasni gasovi struje kroz posebne ćelije ili kanale koje su prekrivene tankim slojem od plemenitih metala. Postoje razne hemijske reakcije koje štetne izduvne gasove pretvaraju u manje štetne gasove. Katalizator je toliko važan da naš automobil manje opterećuje okolinu i da vožnja ne ugrožava zdravlje putnika u njemu i onih koji su prolaznici.

Pravi izbor ima uticaja na duži životni vek

Svaki katalizator sastoji se od jezgra i kućišta. Noviji moraju biti izrađeni od otpornih materijala i moraju biti čvrsto zadihtani tako da jezgra bude dobro zaštićena i ne oštećuje ga. Ovo je posebno slučaj sa starijim automobilima, gde je kućište već istrošeno tako da zbog toga katalizator više ne funkcioniše optimalno. Kod novijih automobila, međutim, najveći problem predstavlja dihtovanje ili kvar priključka Lambda sonde, što uzrokuje propuštanje vazduha u katalizator od spolja. Kvalitetan katalizator ne bi smeo da se pokvari baš tako, tako da kod svakog kvara ili oštećenja treba uvek da otkrijemo uzrok toga. Tako možemo sprečiti da se više to ne pojavi nakon što smo zamenili katalizator. Ako odlučimo da promenimo katalizator, izaberimo najbolji! Životni vek kvalitetnog katalizatora je veoma dug ukoliko ga redovno održavamo i briga za dobar rad vozila je veoma duga. U teoriji, uopšte ga ne biste trebali menjati, ali u praksi se ispostavilo da ga, za optimalan rad, treba najmanje jednom zameniti u sakom vozilu. Izdržljivi materijali kućišta otporni su na koroziju i druge promene i oštećenja. Izdržljivo kućište obezbeđuje da katalizator deluje besprekorno dugi niz godina. Ovo ne samo da će osigurati čistiji vazduh i manje zagađenje, već će poboljšati rad vašeg automobila!

Broj proizvoda za usporedbu: . Ukloni sve Usporedi

Naši kupci nas vole širom Evrope